Project title: Exhibition Design / GLAZEN BOOMGAARD
Design: Exhibition design: Studio Rogier Martens, Typo: Guido de Boer
Client: Nationaal Glasmuseum Leerdam

From May 13th through September 23rd 2016

 

Text (NL) Rogier Martens / De Glazen Boomgaard

Een peer in een fles? Hoe komt die erin? Hangen de flessen in de bomen? En is de groei te manipuleren door middel van het bewerken van het glas?

Om deze vragen te beantwoorden veranderde ontwerper Rogier Martens (1978) de tuin van het Nationaal Glasmuseum in een Glazen Boomgaard. De komende periode zullen in deze tuin perenbomen gaan bloeien en vruchten gaan dragen. De vruchten worden opgevangen door Martens ontworpen flessen (die variëren in dikte, oppervlakte en huid) om zo het effect van het glas te bestuderen.

Martens liet zich inspireren door de eau-de-vie Poire Williams, de beroemde peer in de fles drank. In de Glasblazerij van het Nationaal Glasmuseum heeft Martens 150 flessen laten blazen. Ze hebben dezelfde vorm, maar verschillen van kleur en oppervlakte. Op deze manier onderzoeken we hoe het glas de groei van de vrucht kan beïnvloeden. We hangen de flessen in de perenbomen van de museumtuin en laten de vruchten er in groeien. De peren groeien voor je ogen in de fles.

Onderzoek speelt in het gehele oeuvre van Martens een belangrijke rol, vooral omdat het vaak leidt tot verrassende en vernieuwende inzichten. Martens verzamelde daarom een team van experts om zich heen. Marc Ravesloot, researcher aan de Wageningen UR – plant & fruit, sloot zich aan bij De Glazen Boomgaard en geeft een wetenschappelijke blik op het project.

In september zullen de peren volgroeid zijn en zullen de resultaten te zien en te proeven zijn. We vieren dan een groot oogstfeest, maken onze eigen perenbrandewijn en vullen de flessen daarmee mét de peer er nog in. 

In de Glazen Boomgaard kun je ook zelf aan de slag! In de verschillende tuinkassen is van alles te zien en te doen. Bekijk de andere ontwerpen van Rogier Martens, pak een paar laarzen, doe een laboratoriumjas aan en ga aan de slag met de spannende proefjes in het laboratorium. Je komt van alles te weten over fruitbomen, glasblazen én ontwerpen.