De schepen van de Red Star Line vervoerden tussen 1873 en 1934 niet alleen landverhuizers op weg naar Amerika. In de jaren ’20 en ’30 organiseerde de rederij ook cruises en wereldreizen. ‘Cruise Away’ toont het leven aan boord van de cruiseschepen een minder bekende activiteit van de Red Star Line. Ervaringen uit dagboeken en reisverslagen van passagiers en bemanning staan centraal in deze expo. En daar zitten heel wat Antwerpse verhalen tussen.

De ervaringen uit de dagboeken en reisverslagen van de passagiers en de bemanning vormen de rode draad door de expo. En daar zitten heel wat Antwerpse verhalen tussen. De crew op de cruiseschepen bestond voor een groot deel uit Antwerpse zeelui. Voor hen was het een mooie gelegenheid om de wereld te zien. Ook staat de tentoonstelling stil bij de tijdsgeest van het interbellum en de opkomst van toeristische trekpleisters.
De tentoonstelling werpt ook een kritische blik op de cruises in de roaring twenties. De schepen van toen waren eigenlijk gouden kooien. Het overdadige comfort sloot de passagiers vaak af van de gebieden die ze bezochten. Koloniale vooroordelen en de grote kloof tussen arm en rijk spelen op wanneer cruisetouristen en de lokale bevolking met elkaar in contact komen.

Te zien van: 14 oktober 2016 t/m 22 april 2017

Exhibition design: Studio Rogier Martens
Concept: Duinzand museale projecten
Opdrachtgever: Red Star Line Museum Antwerpen (BE)

red star line.jpg