Text (NL) Rogier Martens / De Glazen Boomgaard

Hoe komt zo’n peer in een fles, hoe ontwikkelt deze zich en kunnen we de groei manipuleren door het glas van de fles te bewerken? Om deze vragen te beantwoorden veranderde ontwerper Rogier Martens (1978) de tuin van het Nationaal Glasmuseum in een Glazen Boomgaard. De komende periode zullen in deze tuin perenbomen gaan bloeien en vruchten gaan dragen. De vruchten worden opgevangen door Martens ontworpen flessen (die variëren in dikte, oppervlakte en huid) om zo het effect van het glas te bestuderen.

Martens liet zich inspireren door de eau-de-vie Poire Williams, de beroemde peer in de fles drank. In de Glasblazerij van het Nationaal Glasmuseum heeft Martens 150 flessen laten blazen. Ze hebben dezelfde vorm, maar verschillen van kleur en oppervlakte. Op deze manier onderzoeken we hoe het glas de groei van de vrucht kan beïnvloeden. We hangen de flessen in de perenbomen van de museumtuin en laten de vruchten er in groeien. De peren groeien voor je ogen in de fles.

Onderzoek speelt in het gehele oeuvre van Martens een belangrijke rol, vooral omdat het vaak leidt tot verrassende en vernieuwende inzichten. Martens verzamelde daarom een team van experts om zich heen, samen met Marc Ravesloot, onderzoeker Applied Plant Research aan de Wageningen UR, ging Martens in het project De Glazen Boomgaard op zoek naar antwoorden op deze vragen.


glasmuseum.jpg